Het verhaal van Nederlands bekendste Syriëganger. Of: hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn

“Literair en journalistiek meesterwerk!”
DWDD Boekenpanel

“Een meeslepende journalistieke thriller”
★★★★
NRC Handelsblad

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen.

Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Om dit opzienbarende verhaal te vertellen zijn er nu een boek (te koop op deze pagina) en een podcast.

Over het boek
Het boek volgt Laura’s spoor tot in Irak. Het reconstrueert haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

NRC-journalist Thomas Rueb (1986) kreeg het verhaal van het decennium in zijn schoot geworpen — een mailtje in zijn inbox. Het was de vader van Laura H. Hij wilde zijn kant van het verhaal vertellen.

Dus toen Rueb aanbelde wist hij dat hij een fascinerend verhaal te horen zou krijgen. Maar toen het verhaal nog absurder bleek dan gedacht mondde het twee jaar later uit in een vuistdikke pageturner. Hij sprak met alle betrokkenen, waaronder meer dan honderd uur met Laura zelf. Het resultaat: een ongelofelijk maar waar verhaal — de Nederlandse Homeland.